luni, 22 iunie 2015

Alegeri grele - Moral -Imoral !

Definitii :
      MORÁL, -Ă, (Imorali, -e, adj., (IImoraluri, s. n. I. Adj. 1. Care aparține moralei, conduitei admise și practicate într-o societate, care se referă la morală; etic; care este conform cu morala; cinstit, bun; moralicesc.
      IMORÁL, -Ă, imorali, -e, adj. Care este contrar moralei, care calcă principiile ei, care nu are niciun principiu moral. – Din fr. immoral. 


Acestea sunt dragii mei definitiile oficiale ale acestor doi termeni la care putem adauga si altii atat de des intalniti in societatea noastra, cum ar fi :

        DEONTOLOGÍE s. f. 1. Totalitatea normelor de conduită și obligațiilor etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale). 2. Teorie a datoriei, a obligațiilor morale.


Oare exista o legatura vizibila intre IMORAL si DEONTOLOG sau MORAL si DEONTOLOG ?

Oare IMORALUL nu poate fi DEONTOLOG ? Oare IMORALUL nu poate fi un bun "meserias" ? poate moralitatatea lui este afectata peste tot..mai putin acolo unde este meserias, si astfel avem un profesionist...exceptional..dar...nu il putem lua in calcul nu ? pentru ca este imoral..si-a inselat nevasta ! sau...este bine ca imi salveaza viata ? Sau cantarind lucrurile asa..suntem noi insine IMORALI ?
Daca e bun si ne salveaza ... nu mai conteaza nimic altceva, daca incearca si nu reuseste IMORALITATEA este vinovata, comportamentul acestui om in afara "biroului", i-a afectat buna functionare la "birou" si, drept urmare trebuie penalizat ?
Cand oare ne vom desparti de acest dualism bolnavicios ? De aceasta zgarcenie de toleranta cu altii ?
Suntem toleranti cu noi insine ..cu ai nostrii..in rest ..sunt ai lor si nu ne intereseaza, nu ne afecteaza si drept urmare nu schimbam nimic.
Uita-te in sufletul tau acum si spune tare daca poti : eu sunt moral, eu sunt un om ce isi respecta munca, eu cantaresc obiectiv tot, eu inteleg pe ceilalti, eu sunt un cetatean model, si nu cat cetatean cat OM MODEL.
Poti ? Sincer ? Eu nu !
Eu pot cantari obiectiv, pot analiza obiectiv, pot masura oameni si situatii obiectiv, si totusi deciziile finale le iau AFECTIV, PERSONAL, SUBIECTIV, incercand sa impac pe toata lumea.
E bine ? E rau ? Este imoral ? Este moral ? Este vertical ?
Parerile sunt impartite, unii ca e bine, altii ca e rau, altii se abtin. Toate cu un singur motiv ! Sa aiba libertate sa isi schimbe parerea !!! O idiotenie fara margini !
E bine daca imi face bine, e bine daca nu ma afecteaza..altfel e rau ! 
Nu putem sta in spatele unei afirmatii, pentru ca, ne motiveaza cei ce fac asa, circumstantele se schimba !
Asa e ! Circumstantele se schimba ... si odata cu ele si perceptia noastra, tot ceea ce era bine, acum e rau, si viceversa !
Si cum sa mai ramanem verticali ? Cum dracu sa ramai vertical cand circumstantele se schimba ?
Inflexibilitatea consideram ca este caracteristica celor mai in varsta decat noi , limbaj de lemn, comportament de lemn. Oare ? 
Oare aceasta prejudecata e sanatoasa ? Oare cei mai in varsta decat noi gresesc atat de mult sa fie rigizi si inflexibili ? sau poate au dreptate ? au fost ca noi ..au gresit ca noi..cu ceva timp inaintea noastra.
Probabil ca asta e raspunsul : ralierea la niste reguli stricte, fara rabat !
Este raspunsul fericirii ? sa faci cum regulile canta..si totul e ok ?
Sau si asa..aceasta masa de oameni care formeaza societatea si rolul de jude , juri si calai...ne vor judeca si pedepsi dupa cum va bate crivatul vietii prin ograda lor ?
Cei ce gresesc pot sau nu sa fie deontologi ?
Pot ei sa sutina calea dreapta desi au incalcat-o ?
E moral sau imoral sa faci asa ?
Oare greselile personale..nu pot si luate ca exemplu in discursul deontologic ?
Si odata ce sunt acolo..greselile...viata e gata ? nu mai avem dreptul la drepturi ...ca suntem in afara caii de rulare sociala ?
Cum se repara ?
Cu o iei de la capat cu sufletul tau ...IMORAL ? Cum il speli ?

Ma gandesc si revin

             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept parerile voastre.